(İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) temel olarak ülkemizde fotoğraf ve sinema sanatının öğrenilmesini, yaygınlaşmasını sağlamak ve bu alanlarda üretenler, üretmek isteyenler arasında bir dayanışma ağı oluşturmak için çalışan bir dernektir. İlk fotoğraf sergisini 1960 yılında Galatasaray Lisesi’nde açan İFSAK 2019’da 60.yılını kutlamıştır. 1200’ü aşan üye sayısı ile, kendi alanında, Türkiye’de en fazla üyeye sahip dernektir.
İFSAK kurulduğu günden beri Türkiye’de fotoğraf ve sinema üretiminin artması, fotoğraf, sinema alanında kendini geliştirmek isteyenlere imkan tanınması, fotoğraf ve sinema alanında üretilenlerin daha çok insana ulaşması için çaba göstermektedir. Bunun için seminerler, atölyeler, proje atölyeleri düzenlemektedir.Bu çalışmalar, temel bilgisi olmayanlardan, yeni projeler gerçekleştirmek isteyen, geniş bir yelpazedeki fotoğraf ve sinema tutkunlara yöneliktir. Bu seminer, atölye ve proje gruplarına yılda yaklaşık 1000 kişi katılmaktadır.
İFSAK şimdiye kadar 26 fotoğraf günleri, 41 kısa film yarışması, 27 Kısa film festivali düzenlemiştir. Bu alanlardaki çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.
İFSAK sergi salonu yerli ve yabancı fotoğraf sanatçılarının sergilerine ev sahipliği yapmakta, her ay düzenli olarak fotoğraf ve sinema amatörlerinin yanısıra, kültür – sanat dünyasından tanınmış isimlerin katıldığı söyleşiler, seminerler, fotoğraf gösterileri, filmi gösterimleri yapmakta, yarışmalar düzenlemektedir.
İFSAK tarihinden satır başlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- 24 Aralık 1959 günü, yedi fotoğraf amatörü İstanbul Valiliği’ne verdikleri dilekçeyle Erenköy Amatör Foto Kulübü’nün kuruluşunu ilan ederler. Nurettin Erkılıç, Reşat Aşkın, Celalettin Yavsi Ebüssüudoğlu, Turgut Ekin, Kemal Kozar, Hulki Öğreten ve Şinasi Özatay’dan oluşan kadronun hepsi Sümerbank çalışanıdır. Bu küçük ekibin lideri, Nurettin Erkılıç’tır.
- İlk sergi 26 Mart-5 Nisan 1960 tarihleri arasında Galatasaray Lisesi’nin koridorlarında açılır.
- 15 Ocak 1962 tarihli toplantıda “…kulübümüzün isminin daha geniş anlamı ihtiva etmesi ve geniş çapta faaliyet yapabilmesi amacıyla…” sözleriyle gerekçelendirilerek derneğin adı İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Kulübü (İFSAK) olarak değiştirilir.
- 1964 yılı Ocak ayında İFSAK’a üye olan Şinasi Barutçu, mart ayında yapılan genel kurul sonrası yönetim kurulu başkanı olur. 1932 yılında Türkiye’de ilk düzenli fotoğraf eğitimini başlatan, 1945’te ilk fotoğraf dergisini yayınlayan, 1950’de ilk derneği kuran, 1955’te ilk renkli sergiyi açan Barutçu, resim ve fotoğraftaki derin bilgisi, yılların eğitmenlik deneyimi ve entelektüel kişiliği ile bu genç derneğin gelişimi için ihtiyaç duyulan isimdir.
- Mayıs 1966’da Türk Ticaret Bankası Beyoğlu Galerisi’nde derneğin ikinci sergisi açılır. Bu serginin broşüründe “Uygun çevre bulur ve yardım görürsek kulübümüz gelişecek, zamanla Türk Fotoğraf Okulu haline gelecektir.” sözleri yer alır.
- 1968-69 döneminde ilk kez dernek dışından amatörlere kurslar düzenlenir. Bu kurslar hem yeni amatörlerin fotoğrafa kazanılmasını hem de seçkin bir çevrenin dernekle tanışmasını sağlayacaktır.
- 1969-70 döneminde Tuncay Çötelioğlu, İFSAK’ın ilk kadın başkanı olarak göreve gelir.
- 14 Şubat 1975 günkü yönetim kurulu toplantısında, her ay üyelerin fotoğrafları arasından seçilecek “ayın fotoğraflarının” lokalde sergilenmesine karar verilir. Böylece derneğin özellikle yeni üyeleri tarafından çok sevilecek olan “Ayın Fotoğrafı Yarışması” etkinliği başl
- 24 Haziran 1977’de 1. Ulusal Kısa Film Yarışması’nın düzenlenmesine karar verilir. İFSAK bülteninde “Şimdiye dek, sinema ile ilgilenmemiş olmanız veya elinizde sinema araç ve gereçlerinin bulunmaması çalışmalarımıza katılmanızı engellemez” denilerek, çalışmak isteyen üyelerin perşembe günleri saat 19’da düzenlenen toplantılara katılımı duyurulur.
- 1980’e gelindiğinde IFSAK 28. sergisini açmış, iki Ulusal Kısa Film, altı Ulusal Fotoğraf Yarışması yapmıştır.
- 1985 yılının Mart Ayında 1. İFSAK Kısa Film Şenliği gerçekleştirilir.
- 1985 yılında düzenlenen ve bir ay süren ilk İstanbul Fotoğraf Günleri’nde 12 sergi, 6 gösteri, çeşitli toplantılar yer alır. Tepkiler gösterir ki fotoğraf çevreleri bu “Günleri” çok sevecektir. 25. İstanbul Fotoğraf Günleri 2018 yılında gerçekleşmiştir.
- 80’lerin ikinci yarısı yayıncılık açısından oldukça verimli geçer. 1986’da çıkarılan “İFSAK Fotoğraf Yıllığı” derneğin 15 numaralı yayını olur. Seyit Ali Ak’ın “25 Yılın Türk Fotoğraf Tutanağı”, Gültekin Çizgen ’in “Fotoğraf Yazıları”, Tahir Ceylan’ın “Fotoğraf, Estetik ve Görüntü Üzerine Denemeler”i bu dönemde İFSAK yayınlarından çıkarılır.
- 1 Nisan 1997 tarihinde “Austrian Super Circuit 96” fotoğraf yarışmasının sergisi ile bugün de kullanılmakta olan yeni dernek merkezi kapılarını fotoğraf severlere açacaktır. 1999 yılında İFSAK’ın 40. Yılı kutlanır. 40. yıl gecesinde otuz yılı aşkın bir süredir uzak kaldığı, İFSAK’ın 40. yasını kutladığı gece sahnedeki mikrofonun önünde daha önce hiçbirini görmediği insanlara gurur ve heyecandan titreyen sesiyle hitap eden İFSAK’ın kurucu üyelerinden Hulki Öğreten dakikalarca ayakta alkışlanır. Gecenin ruhu onun 40 yıl önceden gelen sesiyle herkese yayılır.
- 2005 yılında 16 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında 1. Genç Fotoğrafçılar Festivali düzenlenir.
- 2006 yılında 1. İstanbul Fotoğraf Bienali düzenlenir. 265 milyar lira gibi amatör bir fotoğraf derneği için rekor bir kaynak yaratılmıştır. Ana mekânı Darphane-i Amire binaları olan Bienal, sokaklardan parklara, vapurlardan, minibüslere kadar geniş bir kamusal alanda son derece yoğun bir program sunar. Bienal, “Kent: Kaos ve Büyü” teması etrafında toplanan çalışmalardan oluşur.
- Mayıs 2007’de “Istanbul” konulu bir İFSAK sergisi, ABD’nin Chicago şehrinde açılır.
- 2009 yılında İFSAK’ın 50. yılı, 2019 yılında 60. yılı etkinliklerle, sergilerle, yayınlarla kutlanılır.